Dilluns, 27 març 2023
Dilluns, 27 març 2023
IniciSalut MentalEl programa CoActuem presenta el primer xatbot de ciència ciutadana que obre...

El programa CoActuem presenta el primer xatbot de ciència ciutadana que obre la investigació en salut mental

La primera Assemblea Comunitat salut mental ha deliberat i validat 14 propostes per millorar les xarxes de suport social en salut mental

coactuem assemblea
Unes 50 persones van assistir a la primera assemblea del projecte CoActuem // Foto: Salut Mental Catalunya

Més de 50 persones van assistir la setmana passada a la primera Assemblea Comunitat salut mental del projecte CoActuem per la Salut Mental, on s’han presentat els resultats del procés col·laboratiu dut a terme durant els darrers 3 anys. Gràcies a aquest procés ha estat possible entendre millor com funcionen les xarxes de suport social en salut mental i proposar accions per promoure-les i enfortir-les, així com validar un document final de recomanacions polítiques.

anunci guies d'arrel

A partir de la investigació, s’han construït de manera col·lectiva 14 recomanacions polítiques que s’han deliberat i validat en el marc de l’Assemblea. Les persones participants han pogut posar en comú diferents valoracions i aportar matisos al voltant de cada un dels punts, que es recolliran en el document final. 

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Les recomanacions es focalitzen en l’entorn proper, l’entorn professional i institucional i l’entorn social, posant al centre diverses qüestions rellevants com la capacitació de les primeres persones, el paper de les famílies i l’entorn proper, la promoció de suports a les cuidadores, l’enfocament comunitari, la promoció de les xarxes de suport social i la seva accessibilitat, la formació de les professionals, la prevenció del malestar emocional, l’empoderament individual i col·lectiu, la lluita contra l’estigma, la capacitació del conjunt de la societat, la promoció de Plans de decisions anticipades i la creació d’un Observatori de dades en salut mental, entre d’altres.

Per al catedràtic de la UB, Josep Perelló, aquesta iniciativa posa en valor una manera de fer ciència més participativa i més participada. “En aquest viatge que fem plegats en el marc de la ciència ciutadana hem volgut transformar el nostre coneixement científic, és a dir, fer ciència que es pugui transformar en iniciatives per millorar el benestar de la societat”. Marta Poll, directora de Salut Mental Catalunya, ha destacat que “si posem el focus d’interès allà on és prioritari, podrem generar canvis en les persones amb experiències viscudes en salut mental. Cada cop hi ha més consciència de la importància dels processos participatius i aquest projecte ho demostra”. També ha subratllat el valor de dotar d’una base científica les estratègies de suport social en l’àmbit de la salut mental comunitària.

Gemma Tarafa, regidora de Salut, envelliment i cures de l’Ajuntament de Barcelona, ha manifestat que sense la dotació pressupostària necessària no serà possible avançar i ha destacat la importància de mirar més enllà dels mandats canviants i treballar per una acció estable i continuada. Alhora, ha manifestat la voluntat d’incorporar totes les recomanacions validades al nou Pla de Salut Mental 2023-2027 de l’Ajuntament de Barcelona i ha destacat la necessitat de recopilar dades, arran de la recomanació de la creació d’un Observatori de dades en salut mental, per poder dur a terme intervencions de qualitat i específiques: “les dades són importantíssimes per poder bastir una Barcelona cuidadora en l’àmbit de la salut mental”.

Magda Casamitjana, com a directora del Pla Nacional de Salut Mental de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat la rellevància de seguir les recomanacions de l’OMS. També ha reafirmat el compromís del Pacte per incorporar les diverses accions proposades a nivell institucional, posant èmfasi en la inclusió del Peer to Peer des de l’esfera pública, així com la indispensable cooperació interdepartamental i territorial i la implicació dels diversos agents participants del projecte. 

Les persones coinvestigadores van escriure 222 microrelats, basats en vivències personals de salut mental sobre temàtiques relacionades amb les xarxes de suport social, que van ser il·lustrats pel dibuixant professional Pau Badia. Els microrelats formen part del primer xatbot que s’ha utilitzat per una recerca de ciència ciutadana a través de l’App Telegram oberta a tothom. A partir de les dades científiques recollides a través del xatbot, s’ha procedit a un procés d’interpretació col·lectiva i s’han treballat una sèrie de propostes d’accions col·lectives que avui s’han posat a discussió i han estat aprovades amb noves propostes a tenir en compte.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content