Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDESTACADESEl Govern presenta la inversió de 400 M€ dels fons Next Generation...

El Govern presenta la inversió de 400 M€ dels fons Next Generation EU destinada a infraestructures i projectes socials

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat l'acte de presentació de la inversió

campanya 25N diba
presentacio fons next generation
En la presentació va participar el president de la Generalitat, Pere Aragonès // Foto: Arnau Carbonell

El president de la Generalitat ha encapçalat l’acte on s’han donat a conèixer alguns dels 765 projectes finançats pel Departament de Drets Socials amb els fons Next Generation EU. En total es destinen 45.178.891 euros d’inversió a projectes relacionats amb les persones amb discapacitat.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ha encapçalat la presentació de la inversió de prop de 400 M€ del Govern provinent dels fons Next Generation EU impulsada per Drets Socials. En el marc d’aquest fons europeu, el Departament finançarà, fins el 2026, 765 iniciatives orientades a accelerar una transformació en l’àmbit de l’atenció a les persones que equipari Catalunya amb els països europeus més avançats pel que fa a protecció social. 

El fons Next Generation EU assignat a Drets Socials es destina a un ampli ventall de ciutadans, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o amb malaltia mental i persones sense llar. L’objectiu és millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables i que a Catalunya ningú no quedi enrere. Per fer-ho possible, reben finançament tant projectes propis del Govern com iniciatives impulsades pel món local o per entitats del tercer sector, centres de recerca i d’altres agents socials implicats en l’atenció social. 

Els projectes que seran una realitat en els propers anys s’emmarquen en sis línies d’actuació: 1. Nous equipaments d’atenció social i remodelació dels existents 2. Les noves tecnologies al servei de l’atenció de les persones 3. La tecnologia com a element transformador dels serveis socials 4. Innovació en serveis socials 5. Modernització d’infraestructures, digitalització i millora d’espais residencials d’atenció a la infància o destinats al lleure educatiu 6. Catalunya, país accessible.

Durant la seva intervenció en l’acte, Pere Aragonès ha assegurat que aquesta és “la inversió social més gran de la història de Catalunya”. “Mai no s’havia fet un programa d’inversions tan gran i tan divers, que arriba al conjunt de país, per a tants col·lectius alhora”, ha reblat.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

En el decurs de l’acte, en què també ha participat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, s’han presentat alguns dels projectes d’àmbit nacional i s’ha detallat la inversió en la vegueria de Barcelona. El Departament ha previst actes arreu del territori els propers mesos per compartir les iniciatives que rebran finançament del fons Next Generation en cadascuna de les vegueries. 

El conseller ha posat de relleu que “avui és un dia històric: presentem la inversió més important que s’ha fet mai en la història del país en infraestructures, en equipaments, en innovació tecnològica, en innovació social”.

Més de 45 M€ a projectes d’atenció a les persones amb discapacitat

De la inversió que Drets Socials en aquest apartat, un total de 45.178.981,3 euros aniran destinats a infraestructures i projectes socials relacionats amb el col·lectiu de les persones amb discapacitat.  

Entre d’altres, destaquen a nivell de tot Catalunya el projecte Som de Muntanya, Som Rurals, d’innovació per a la transformació dels suports socials per a persones amb situació de vulnerabilitat, (per discapacitat, problemes de salut mental i altres causes d’exclusió social), que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament de viure en territoris rurals o de muntanya.

També es finançarà el projecte de país Mixtures. Comunitats inclusives a l’habitatge cooperatiu, un model de comunitat inclusiva en el si dels habitatges cooperatius de cessió d’ús.

Un altre projecte a tot Catalunya finançat pel Departament de Drets Socials serà El valor de les sinèrgies a través de l’oci inclusiu en l’àmbit rural. Encara existeixen barreres lligades a la discapacitat i barreres a l’entorn, i al estar en un àmbit rural existeix una manca de recursos. Es volen crear sinèrgies amb el territori i treballar conjuntament per una comunitat inclusiva i accessible. La idea principal és que tots els espais, programes i projectes, es compartiran, de manera que puguem organitzar activitats conjuntes, o només oferir els espais de les nostres instal·lacions.

A nivell d’infraestructures destaquem el projecte La Caseta, que consisteix en l’habilitació d’una llar-residència per a persones amb discapacitat a Lleida, i la construcció de la residència La Muntanyeta per a persones amb discapacitat intel·lectual/psíquic a Tarragona. 

El Departament de Drets Socials, a més fa una aposta important en accessibilitat comunicativa que faciliti la inclusió social i la participació de les persones amb discapacitats sensorials.

Pera Aragonès i Carles Campuzano // Foto: Arnau Carbonell

En aquest sentit, promourà l’adquisició de kits d’accessibilitat comunicativa per a espais i serveis d’atenció a la ciutadania. Els kits poden incloure elements com bucles magnètics o tauletes per oferir interpretació en llengua de signes a distància, entre d’altres. A més, mitjançant un conveni amb l’Ajuntament, també invertirà en millores d’accessibilitat sensorial en espais físics i telemàtics d’atenció municipal a Barcelona.

Drets Socials impulsarà també actuacions de millora de l’accessibilitat en altres espais i departaments. D’aquesta manera, 86 municipis i 1 consell comarcal destinaran 4 M€ en millores d’accessibilitat als espais físics i als serveis virtuals d’atenció ciutadana gràcies a la línia de subvenció impulsada per Drets Socials amb fons Next Generation EU.

Injecció en infraestructures socials: Més de 40 equipaments nous i 111 ampliacions o remodelacions per a millorar l’atenció a les persones (208,4M€)

El gruix de la inversió social es destina a la construcció, ampliació i remodelació d’infraestructures socials. En l’àmbit de les cures, es tracta d’actuacions de millora o de nova construcció de centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o amb malaltia mental. També inclou les inversions en centres per a la protecció de persones sense llar o amb necessitats d’allotjament temporal. 

Entre altres qüestions, els espais nous o remodelats adopten solucions tecnològiques per facilitar l’autonomia personal i la vida independent, així com les cures i l’assistència personal i responen al model de l’atenció centrada en la persona que promou el Departament. 

En total es construiran 40 equipaments nous, d’entre els quals 3 residències i centres de dia per a gent gran titularitat de la Generalitat de Catalunya, a Sabadell, Terrassa i Barcelona. Fa més d’una dècada que el Govern no inverteix en la construcció de residències i centres de dia. Per fer possible la construcció d’aquests 3 nous centres públics d’atenció a la gent gran, Drets Socials destinarà 34,7 M€. 

A més, en el marc del conveni amb l’Ajuntament de Barcelona aquesta línia també ha finançat la construcció del Centre d’acolliment nocturn i diürn d’emergències “Ramón Turró” i la construcció d’una unitat de convivència per a gent gran a la promoció de l’antiga Quirón. 

En l’àmbit de les persones amb discapacitat a la vegueria de Barcelona, Drets Socials invertirà 5,5 milions d’euros en la reforma i adaptació al nou model d’atenció centrada en la persona a la residència Can Serra de l’Hospitalet, i 4,8 milions d’euros a la residència Joan XXIII, a Cerdanyola del Vallès, ambdues titularitat del Departament. D’altres actuacions destacades en aquesta línia que duran a terme entitats del sector de la discapacitat és, per exemple, la rehabilitació del Vapor Cortés, a Terrassa, per la qual la Fundació Prodis rebrà 3 M€ per implantar un nou model comunitari d’atenció diürna.

180 projectes tecnològics per atendre les persones (34’8 M€) 

Per tal de fomentar l’autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, és indispensable implementar innovacions i solucions tecnològiques que impliquin la modernització de l’atenció domiciliària i facilitin la vida independent de les persones en situació de dependència, discapacitat o malaltia mental, com ara elements de domòtica, telemedicina, teleassistència avançada, etc. En aquesta línia, el Govern, mitjançant el fons Next Generation EU, finança 180 iniciatives tecnològiques que comporten un impacte directe en la qualitat de vida de les persones. 

Un dels projectes destacats en aquest àmbit que s’ha presentat a l’acte és el desplegament de l’assistent robòtic ARI. El Govern, en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, ha invertit 5,43 milions d’euros en l’adquisició de 1.000 unitats d’aquesta plataforma. Aquest estoc permetrà ampliar el projecte a la capital catalana i se n’iniciarà també el desplegament a la resta del país. Amb aquesta finalitat, l’Ajuntament cedirà 200 assistents robòtics intel·ligents al Departament de Drets Socials per començar el pilotatge en altres punts del territori. 

Un altre dels projectes finançat amb fons Next Generation que ha participat en l’acte és la plataforma E-Cuida que desenvolupa la Fundació Pere Tarrés. Aquesta eina ofereix un servei integral amb doble objectiu, per una banda, millorar la qualitat de vida de la persona cuidadora i, alhora, que la persona dependent pugui romandre en el seu domicili ben atesa el màxim de temps possible. E-cuida és el nucli vertebrador on tots els agents que intervenen en la cura ofereixen suport a la persona cuidadora no professional. Aquesta comunitat virtual doncs interrelaciona administració, entitats del tercer sector, professionals, voluntaris i altres membres de la família i els ofereix un espai on comunicar-se, relacionar-se, coordinar els serveis, compartir informació i explotar dades per prendre decisions. 

Una quarantena d’iniciatives tecnològiques per millorar els serveis socials (39,4 M€) 

Situar els serveis socials al segle XXI és una altra de les fites que es fixa el Govern amb el fons Next Generation EU. Els avenços tecnològics i l’evolució dels sistemes d’informació són una eina imprescindible per donar resposta als reptes socials actuals i futurs: l’envelliment de la població, les necessitats complexes d’atenció o la integració social i sanitària. Per afrontar la revisió dels models d’atenció, agilitzar la resposta a la ciutadania o simplificar els processos administratius, Drets Socials aposta per sistemes que millorin la gestió de la intervenció social i que permetin disposar d’informació per planificar o establir patrons capaços d’avançar les necessitats socials. 

39 projectes d’aquestes característiques veuran la llum els propers anys gràcies a la inversió de prop de 40 milions d’euros del fons europeu. Un d’aquests projectes és SimbiòTIC, impulsat per la Taula del Tercer Sector en col·laboració amb l’associació SinèrgiaTIC i que rep una subvenció d’1,2 M€ provinent dels Next Generation. L’objectiu del projecte és acompanyar les entitats socials en un procés de canvi cultural per avançar en la gestió de les dades i la millora de l’atenció a les persones. Per fer-ho, SimbiòTIC facilitarà acompanyament i recursos per a l’adopció de SinergiaCRM a més d’una vuitantena d’entitats socials i promourà un procés de millora d’aquest software de CRM (Customer Relationship Management) perquè s’adapti encara més a les necessitats presents i futures de les organitzacions del tercer sector. Tot plegat, promourà la millora de la gestió interna i dels sistemes d’informació i de relació amb la base social de les entitats que formen part del projecte, però també d’aquelles que s’incorporin més endavant, potenciant l’efecte de SimbiòTIC, una iniciativa que beneficiarà a milers d’organitzacions i a la seva acció social. 

El pla de transformació digital en què està treballant el Departament de Drets Socials també rep part de finançament del fons Next Generation. Basat en un model centrat en les dades i les evidències, les iniciatives que integren aquest pla fan possible automatitzar processos i compartir dades, i ja permeten fer en pocs minuts tràmits que fins ara trigaven mesos.

El pla es centra en quatre elements: les dades, la tecnologia, els processos i les persones. La plataforma eSocial n’és el nucli central: agrupa un conjunt de 12 sistemes d’informació que transformaran de forma transversal tots els àmbits del Departament de Drets Socials i el connectaran amb els diferents agents d’intervenció social, conjuntament amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). En aquest sentit, desenvolupa eines com el tSocial (sistema de tramitació que aporta automatització i proactivitat als tràmits del Departament) o el wSocial (historial social únic per a totes les àrees bàsiques de serveis socials, que avui treballen amb sistemes d’informació heterogenis i poc integrats amb els de la Generalitat). 

Prop de 120 projectes d’innovació social (39 M€) 

La innovació és clau en qualsevol camp. En el sector social esdevé imprescindible per avançar i millorar en l’atenció a col·lectius vulnerables. Per això, el Govern dedica una partida de 39 milions d’euros del fons Next Generation a l’impuls de projectes pilot en l’àmbit dels serveis socials. 

La Fundació Bofill és una de les beneficiàries d’aquesta línia i ha rebut una subvenció de prop de 240.000 euros per reforçar el projecte del Passaport Edunauta, que s’ha presentat en el decurs de l’acte. Aquesta iniciativa d’educació comunitària s’adreça a infants de 3 a 12 anys i té per objectiu connectar i catalitzar la potència educativa del territori a la vegada que reconeix i acredita els aprenentatges que nens i nenes fan més enllà de l’escola. Passaport Edunauta vol facilitar l’accés d’infants en situació de vulnerabilitat a oportunitats d’aprenentatge i contribuir a articular una proposta d’activitats gratuïtes fora escola. Alhora posa el focus en la millora del disseny i la qualitat de les activitats, així com de les intervencions per acompanyar als infants i famílies. 

Més de 80 actuacions en equipaments que atenen infants i joves (39,4 M€) 

La construcció de 7 de les 13 Barnahus que Drets Socials té previst implantar arreu del país per atendre infants víctima d’abusos sexuals seran a càrrec del fons Next Generation EU. A la de Tarragona, inaugurada el mes de març, s’hi sumaran Tortosa, Lleida, la Seu d’Urgell, Mataró, Terrassa i Manresa. 

Amb 14,7 milions d’euros d’aquest fons, el Govern també impulsarà les obres a l’antiga ciutat del repòs de Tarragona, que es convertirà en l’alberg més modern i sostenible del país. 

En total, el programa destinat a equipaments que atenen infants i joves suma 81 actuacions que engloben, entre d’altres, millores i digitalització de centres del sistema de protecció a la infància, reformes en albergs o actuacions de millora ecològica en cases de colònies arreu del país.

184 intervencions per fer de Catalunya un país accessible (14 M€)

La millora de l’accessibilitat, tant física com sensorial, és la darrera línia inclosa als fons Next Generation que s’ha presentat a l’acte. En aquest àmbit i de la mà del món local, 86 municipis i 1 consell comarcal reben subvenció per a dur a terme projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics.

El Departament vol aprofitar els fons europeus per promoure mesures que s’incloguin en el futur codi d’accessibilitat i fer de Catalunya un país referent en aquest àmbit. Aquest document, que es publicarà properament desenvolupa la llei d’accessibilitat i té la funció de regular les mesures que s’han de prendre en tots els aspectes de la vida pública per fer accessibles tot tipus de serveis. Des d’accessibilitat física, que ja compta amb regulació prèvia important, a innovacions pel que fa a l’accessibilitat sensorial. 

Article patrocinat per 
logo-departamet-de-drets-socials

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content