
Aquest dijous 21 de març se commemora el Dia Mundial de la Síndrome de Down, una jornada destinada a donar visibilitat i conscienciar la societat sobre aquesta malaltia i els drets de les persones afectades i les seves famílies. Enguany fa una crida a acabar amb les estereotips.
L’objectiu d’aquest dia mundial és fomentar l’autonomia i la participació activa en la comunitat per part de les persones amb síndrome de Down, i que aquestes puguin exercir tots els seus drets humans i llibertats fonamentals en igualtat de condicions amb les altres persones. També vol ressaltar la importància de la seva autonomia i independència individual, en particular la llibertat de prendre les seves pròpies decisions.
Enguany, en el Dia Mundial de la síndrome de Down, es fa una crida a acabar amb els esterotips. Per a les persones amb síndrome de Down i discapacitat intel·lectual, els estereotips poden fer que deixem de tractar-los com els altres. Se’ls tracta com a nens, se’ls infravalora i exclou. De vegades, pateixen maltractaments o fins i tot abusos.
A casa nostra, l’associació Down Catalunya ha llançat una campanya molt especial en la que es denuncia l’assetjament escolar a persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals. En la mateixa, que porta el títol #StopExperts, hi participen cinc joves amb síndrome de Down que donen els seus testimonis.
D’altra banda, DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials ha publicat enguany el dossier temàtic “La síndrome de Down“, amb una selecció de documents i recursos disponibles a DIXIT sobre aquesta discapacitat d’origen genètic.
Entendre la Síndrome de Down
El 19 de desembre de 2011, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Resolució A/RES/66/149 per la qual fixava el 21 de març com a Dia Mundial de la Síndrome de Down. La data va ser escollida per simbolitzar la trisomia de la parella 21, l’alteració cromosòmica que origina la síndrome.
La síndrome de Down és una alteració genètica causada per l’existència de material genètic extra al cromosoma 21 que es tradueix en discapacitat intel·lectual.
La incidència estimada de la síndrome de Down a nivell mundial se situa entre 1 de cada 1.000 i 1 de cada 1.100 nadons.
Les persones amb síndrome de Down solen presentar més problemes de salut en general. Tot i això, els avenços socials i mèdics han aconseguit millorar la qualitat de vida de les persones amb la síndrome. A principis del segle XX s’esperava que els afectats visquessin menys de 10 anys. Ara prop del 80% dels adults que el pateixen superen l’edat dels 50 anys. Un treball mèdic i parental en edats primerenques afavoreix la qualitat de vida i la salut dels qui pateixen aquest trastorn genètic en satisfer les necessitats sanitàries, entre les quals s’inclouen revisions regulars per vigilar el seu desenvolupament físic i mental, a més d’una intervenció oportuna, ja sigui amb fisioteràpia, educació especial inclusiva o altres sistemes de suport basats en comunitats.