Dilluns, 21 abril 2025
IniciAPUNTSEl capacitisme esdevé una de les cares ocultes de l’augment en les...

El capacitisme esdevé una de les cares ocultes de l’augment en les denúncies per discriminació a Barcelona

L'últim informe de l'Observatori de les Discriminacions revela un preocupant augment de les denúncies per discriminació a la ciutat de Barcelona, ​​on el capacitisme, és a dir, la discriminació envers les persones amb discapacitat, s'erigeix ​​com una de les problemàtiques més urgents 

El capacitisme, una de les cares ocultes en l’augment de les denúncies per discriminació a Barcelona
Una dona amb l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions // Foto: Ajuntament de Barcelona

L’any 2023 s’ha caracteritzat per un increment significatiu en les denúncies per discriminació a Barcelona, ​​assolint un total de 865 casos, cosa que representa un augment de 234 denúncies en comparació de l’any anterior. Tot i que el racisme i la xenofòbia continuen sent els motius de discriminació més freqüents, amb 230 denúncies registrades, l’informe revela una realitat preocupant: la discriminació per motius de salut, que inclou el capacitisme, se situa en el segon lloc amb 217 denúncies.

L’estudi destaca que moltes de les denúncies relacionades amb la salut estan lligades a diagnòstics de salut mental i a la salut sexual i reproductiva. A més, el capacitisme s’entrellaça amb altres formes de discriminació, com l’edat, el gènere i la pobresa. Les persones amb discapacitat s’enfronten a barreres addicionals en l’accés a serveis i oportunitats, i són víctimes d’estereotips i prejudicis que en limiten la participació plena en la societat.

Principals agents discriminadors

Les entitats privades i les empreses s’erigeixen com a principals agents discriminadors, vulnerant fonamentalment el dret a la integritat moral i el dret a gaudir d’un servei públic de qualitat. En el cas concret de les persones amb discapacitat, aquestes entitats solen negar l’accés a serveis, adaptar espais o proporcionar eines que permetin una plena inclusió.

És important destacar que el capacitisme no es manifesta únicament en actes de discriminació directa, sinó també en barreres arquitectòniques, lingüístiques i actitudinals que dificulten la vida diària de les persones amb discapacitat. La manca d’accessibilitat al transport públic, als edificis públics i als espais privats és un exemple clar de com l’entorn físic pot ser discriminatori.

L’informe de l’Observatori de les Discriminacions posa de manifest la necessitat d’adoptar mesures urgents per combatre el capacitisme i garantir la igualtat d´oportunitats per a totes les persones, independentment de les seves capacitats. És fonamental promoure la sensibilització i la formació en matèria de discapacitat, adaptar els entorns físics i virtuals i garantir el compliment de la legislació vigent en matèria d’accessibilitat.

L’informe de l’Observatori de les Discriminacions del 2023 s’ha dut a terme amb la informació i la participació de l’Oficina per la No Discriminació (OND) i la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (SAVD).

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.