Dimecres, 15 gener 2025
IniciINCLUSIÓ LABORALECOM reclama que es reforcin els ajuts a l’ocupació de les persones...

ECOM reclama que es reforcin els ajuts a l’ocupació de les persones amb discapacitat física

ecom ajuts ocupacio discapacitat física
La feina és un dels principals eixos de la inclusió de les persones amb discapacitat // Foto: Escola El Xaloc

Avui que se celebra el Dia Internacional del Treball, ECOM, com a defensora dels drets de les persones amb discapacitat física, alerta sobre el perill que pateixen les persones d’aquest col·lectiu si no es reforcen les inversions destinades a polítiques actives d’ocupació, sobretot en l’actual escenari de crisi econòmica i social que estem vivint a causa de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, l’entitat demana al Govern de la Generalitat que les necessitats sorgides per aquesta crisi no posin en perill les aportacions destinades a les persones amb discapacitat, i que almenys es mantingui l’assignació pressupostària ja publicada al Butlletí Oficial de l’Estat per al programa SIOAS 2020, que garanteix la mateixa quantia que el 2019 per a l’orientació, acompanyament i suport a la inserció a l’empresa ordinària de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental.

L’advertència d’ECOM no és capritxosa. Les dades d’aquest darrer mes de març, ja són esfereïdores. ja que s’han registrat els pitjors resultats en contractació de persones amb discapacitat des de 2014. Per això, Antonio Guillén, president d’ECOM, valora que per minimitzar l’impacte en aquest col·lectiu d’aquesta crisi econòmica i social, que ja s’està gestant, “és imprescindible que s’enforteixin els serveis que treballen per la inclusió laboral de les persones amb discapacitat en l’empresa ordinària ja que la previsió és que hi haurà més persones demandants de feina i més dificultat d’inserció al mercat de treball”, explica Guillén. “Així mateix les entitats que treballem per la defensa dels drets d’aquest col·lectiu haurem d’estar actives per defensar el dret al treball i les condicions laborals de les persones amb discapacitat i evitar cap pas enrere en inclusió social i igualtat d’oportunitats”, afegeix.

-PUBLICITAT-

El 2019 la taxa d’atur de les persones amb discapacitat va ser d’un 25,1% mentre que el de la població general va ser d’un 15,2%. D’altra banda, moltes persones amb discapacitat que treballen tenen contractes precaris i salaris baixos, amb la qual cosa estan exposades a patir les conseqüències d’aquesta crisi amb major crueltat i es preveu que augmentarà el nombre de persones treballadores en situació de pobresa. Segons les darreres dades publicades per l’Observatori sobre discapacitat i mercat de treball d’Espanya, de la Fundación ONCE, el 14,9% de les persones treballadores amb discapacitat estan en situació de risc de pobresa, i el 33,2% de les persones amb discapacitat no perceben cap tipus de prestació (contributiva o no contributiva). “Normalment les crisis econòmiques repercuteixen de forma desproporcionada en aquells col·lectius més vulnerables i que tenen més dificultats d’accés al treball, com és el cas de les persones amb discapacitat, i correm el perill que aquestes puguin esdevenir dobles víctimes de l’exclusió i que s’incrementi la desigualtat que ja pateixen”, exposa Guillén. “Partim d’una realitat que ja no és bona, doncs la contractació de persones amb discapacitat durant el 2019 va representar només 1,6% del total de contractes de treball fets a Espanya”, fa palès Guillén.

Les entitats de la Federació ECOM que gestionen serveis d’inclusió laboral (MIFAS, ASPID, ADFO, FEM i ECOM) van atendre el 2019 prop de 3.500 persones amb discapacitat en situació de cerca de feina (1.561 dones i 1.782 homes) i van aconseguir gairebé 1.200 insercions en el mercat laboral (737 a empresa ordinària i 436 en Centres Especials de Treball), a través del contacte amb prop de 2.000 empreses.

D’altra banda ECOM demana també al Govern que s’impulsin línies de suport al teixit empresarial i productiu per tal que es pugui mantenir l’ocupació i perquè es puguin generar nous llocs de treball, i afrontar la recuperació econòmica i social del país. “Si no cuidem el teixit productiu la crisi social i econòmica serà molt més difícil de combatre, ja que sense empresa no hi ha inserció possible”, assegura Guillén.

ECOM sol·licita, de manera específica, ajuts extraordinaris i urgents per als Centres Especials de Treball, per poder mantenir l’ocupació de les persones amb discapacitat que hi treballen i per poder garantir la seva sostenibilitat i viabilitat. ”Hem de protegir l’ocupació de les persones amb discapacitat, ja que la feina és la millor fórmula perquè les persones amb discapacitat puguin superar la crisi i mantenir una estabilitat econòmica, social i emocional; a més que és un element imprescindible per poder desenvolupar un projecte de vida independent”, explica Guillén.

En aquest context, la plataforma que defensa els interessos de les persones amb discapacitat física a Catalunya, considera inadmissible que el Govern estatal hagi anunciat una retallada del fons provinents de la Conferència Sectorial estatal orientats a les Polítiques Actives d’Ocupació de cada comunitat autònoma, i que en el cas de Catalunya representa una disminució del 55%.

ECOM demana al Govern estatal que rectifiqui perquè si no aquesta disminució tant dràstica dels fons econòmics fa preveure que hi haurà un daltabaix en la inserció laboral del col·lectiu de persones amb discapacitat. “És del tot incomprensible el que han fet, la situació demanaria redoblar els esforços i el que fan és retallar”, comenta Guillén. “Per tots és sabut que en situacions de profunda crisi les polítiques actives d’ocupació esdevenen del tot indispensables. Una retallada en la inversió en polítiques actives d’ocupació és, directament, la no atenció a les persones que hagin perdut la feina ja i a les que amb molta probabilitat la perdran”, afegeix el president de l’entitat.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES