ECOM ha manifestat el seu desacord amb la prohibició explícita de finançament, directament o indirecta, per part de la indústria de les activitats promogudes per les entitats de pacients, aprovada pel Congrés dels Diputats, si no va acompanyada d’una seguretat que el finançament públic cobrirà les necessitats de les persones que estan atenent les entitats.
Una gran part d’entitats s’han vista obligades a buscar alternatives de finançament a l’empresa privada per poder garantir una qualitat de vida a les persones, precisament per la manca de finançament públic.
ECOM creu que aquesta decisió de veto perjudica clarament la tasca de les entitats de pacients i persones amb discapacitat física, i pot posar en perill la supervivència d’algunes organitzacions, ja que el finançament públic és clarament, i absolutament , insuficient, i més tenint en compte la previsió de dificultats pressupostàries de les administracions públiques per la crisi provocada per la pandèmia.
ECOM lamenta també aquesta visió de considerar a les entitats sospitoses de ‘compadreo’ amb l’empresa privada (farmaIndustria, tecnologies…), i recorda que existeix un marc de transparència i que totes les entitats disposen de codis ètics i de la suficient transparència per acreditar la finalitat dels fons que reben. Està d’acord, però, en exigir més garanties de transparència absoluta, si cap, a la indústria i a les entitats en la gestió dels fons.
Per últim, ECOM reivindica reivindica el paper de les associacions de pacients i de persones amb discapacitat, i reclama que és imprescindible incloure la participació dels pacients i de les entitats que els representen en la Reconstrucció Social i Econòmica post COVID-19, i especialment pel que fa a l’àmbit de la salut, ja que la seva opinió i experiència són bàsiques per aconseguir un sistema de salut públic, accessible, forta i de qualitat.