21.4 C
Barcelona
Dimarts, 7 juliol, 2020

Cultura comença a treballar per elaborar un pla d’accessibilitat de museus i centres d’art de Catalunya

Recomanats

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Dincat veu inacceptable el retard en els pagaments a les entitats socials anunciat pel Govern

El sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya s’ha sumat avui a...

Aquest matí ha tingut lloc, al Museu d’Història de Catalunya, la primera sessió de la comissió del Pla d’Accessibilitat de Museus i Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, presidida per la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa.  

La comissió està formada per diferents institucions i experts, entitats i persones que fa temps que estan treballant en temes d’accessibilitat. Convidats pel Departament de Cultura, col·laboraran i treballaran conjuntament per elaborar un Pla d’Accessibilitat de Museus i Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, que es redactarà al llarg de l’any i que tindrà com a objectiu que els equipaments culturals de Catalunya siguin accessibles i inclusius, i que cap persona es vegi discriminada per la seva condició.

Durant la sessió d’avui s’ha plantejat el desenvolupament d’una primera fase de diagnosi dels equipaments museístics i centres d’art mitjançant MUSA, una eina d’autoavaluació que permet analitzar l’accessibilitat tant física com comunicativa de qualsevol equipament cultural, i ofereix, a la vegada, pautes i recomanacions per millorar les barreres identificades. MUSA ja s’ha implementat a tots els museus de les comarques gironines i està començant-se a implementar a la resta de museus catalans.

Mitjançant les dades recollides a través de les xarxes de territorials de museus i la Xarxa de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, es podrà elaborar un diagnòstic conjunt i detallat de la situació. En paral·lel, la comissió podrà elaborar una primera diagnosi de context a partir de les dades que ja disposa el Departament de Cultura sobre l’estat dels equipaments culturals i sobre la demanda de diferents col·lectius en accessibilitat.

En les sessions participatives posteriors es treballaran les següents fases del Pla: elaboració de línies estratègiques i primeres mesures; implementació de les línies estratègiques; i, per últim, avaluació i seguiment del Pla per part de la comissió establerta.

L’accessibilitat universal i la inclusió són elements que afavoreixen l’autonomia personal i la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. A Catalunya hi ha 551.440 persones amb algun tipus de discapacitat que tenen el dret a gaudir de la cultura en igualtat de condicions a la resta de la població.

La Sub-direcció General de Promoció Cultural endegà el 2015 el “Pla d’accessibilitat d’equipaments escènics i musicals públics” en el marc del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) d’acord amb  l’article 35 de la Llei d’accessibilitat 13/2014 del 30 d’octubre. Aquest recull les condicions d’accessibilitat de les activitats culturals i postula que les administracions han d’establir acords per a posar en pràctica plans d’accessibilitat en cadascun dels sectors culturals.

D’altra banda, el Pla de Govern de la XII legislatura destaca, com a actuacions del període, els plans d’accessibilitat en espais escènics, museus i  biblioteques. A la vegada, el Pla de Museus 2030 marca com un dels seus objectius “Promoure l’accessibilitat universal al conjunt de museus”.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Les comunitats de propietaris poden sol·licitar crèdits al 2% d’interès per obres d’accessibilitat

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i...

La Generalitat obre la convocatòria d’ajuts per fer obres d’accessibilitat a l’interior dels habitatges

La Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Agència...

L’ADFO celebrarà Sant Jordi el 23 de juliol amb un catàleg de productes adaptats a la situació

L’Associació de Disminuïts Físics d’Osona (ADFO) s’ha proposat celebrar enguany Sant Jordi, sigui com sigui, i ja...

Nou pla de contingència del Govern per protegir les residències d’un possible rebrot a la tardor

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Salut, Alba...

El periodisme que et falta

En els darrers anys m’he estat formant en periodisme amb l’objectiu de poder contribuir a una comunicació...
- Advertisement -

també pot interessar-te

- Advertisement -