Cultura comença a treballar per elaborar un pla d’accessibilitat de museus i centres d’art de Catalunya

Aquest matí s’ha celebrat la primera reunió de la comissió encarregada

Aquest matí ha tingut lloc, al Museu d’Història de Catalunya, la primera sessió de la comissió del Pla d’Accessibilitat de Museus i Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, presidida per la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i la directora general de Cooperació Cultural, Àngels Ponsa.  

La comissió està formada per diferents institucions i experts, entitats i persones que fa temps que estan treballant en temes d’accessibilitat. Convidats pel Departament de Cultura, col·laboraran i treballaran conjuntament per elaborar un Pla d’Accessibilitat de Museus i Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, que es redactarà al llarg de l’any i que tindrà com a objectiu que els equipaments culturals de Catalunya siguin accessibles i inclusius, i que cap persona es vegi discriminada per la seva condició.

BANER_300X250

Durant la sessió d’avui s’ha plantejat el desenvolupament d’una primera fase de diagnosi dels equipaments museístics i centres d’art mitjançant MUSA, una eina d’autoavaluació que permet analitzar l’accessibilitat tant física com comunicativa de qualsevol equipament cultural, i ofereix, a la vegada, pautes i recomanacions per millorar les barreres identificades. MUSA ja s’ha implementat a tots els museus de les comarques gironines i està començant-se a implementar a la resta de museus catalans.

Mitjançant les dades recollides a través de les xarxes de territorials de museus i la Xarxa de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, es podrà elaborar un diagnòstic conjunt i detallat de la situació. En paral·lel, la comissió podrà elaborar una primera diagnosi de context a partir de les dades que ja disposa el Departament de Cultura sobre l’estat dels equipaments culturals i sobre la demanda de diferents col·lectius en accessibilitat.

En les sessions participatives posteriors es treballaran les següents fases del Pla: elaboració de línies estratègiques i primeres mesures; implementació de les línies estratègiques; i, per últim, avaluació i seguiment del Pla per part de la comissió establerta.

L’accessibilitat universal i la inclusió són elements que afavoreixen l’autonomia personal i la qualitat de vida del conjunt de la ciutadania. A Catalunya hi ha 551.440 persones amb algun tipus de discapacitat que tenen el dret a gaudir de la cultura en igualtat de condicions a la resta de la població.

La Sub-direcció General de Promoció Cultural endegà el 2015 el “Pla d’accessibilitat d’equipaments escènics i musicals públics” en el marc del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM) d’acord amb  l’article 35 de la Llei d’accessibilitat 13/2014 del 30 d’octubre. Aquest recull les condicions d’accessibilitat de les activitats culturals i postula que les administracions han d’establir acords per a posar en pràctica plans d’accessibilitat en cadascun dels sectors culturals.

D’altra banda, el Pla de Govern de la XII legislatura destaca, com a actuacions del període, els plans d’accessibilitat en espais escènics, museus i  biblioteques. A la vegada, el Pla de Museus 2030 marca com un dels seus objectius “Promoure l’accessibilitat universal al conjunt de museus”.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*