Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra aquest pròxim 3 de desembre, COCEMFE Catalunya ha impulsat una campanya per a sensibilitzar a la societat sobre la importància que la discapacitat no sigui utilitzada per a definir a la persona. La discapacitat és una condició més que no ha d’eclipsar les altres capacitats.
“El llenguatge és una eina poderosa. Nosaltres creiem que és important utilitzar un llenguatge inclusiu i respectuós, que contribueixi al fet que qui té una discapacitat no sigui identificat i assenyalat només per aquest tret específic. Com a societat, no hem de permetre que es posi el focus, exclusivament, en les seves limitacions sense posar en valor les seves capacitats” assenyala el president de Cocemfe Catalunya, Frederic Crespo.
La iniciativa, que inclou una campanya de publicitat exterior i accions divulgatives, també recull vídeos testimonials de persones que opinen sobre si la discapacitat que pateixen els ha definit socialment. Entre elles es troben persones que han sofert una amputació, afectades per una lesió medul·lar o que han sobreviscut a un trasplantament i com els ha afectat en el moment d’aconseguir la seva plena inclusió en la societat.
En la imatge de la campanya es recullen titulars ficticis de premsa en els quals s’equipara la discapacitat amb altres condicions, com el color dels ulls o del cabell per a definir a la persona que ha aconseguit algun assoliment.
El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat va ser declarat l’any 1992 per l’Assemblea General de les Nacions Unides amb l’objectiu de promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat. Aquesta expressió està emparada per Nacions Unides des de 2006 i és el terme que l’organització mundial recomana. Recentment, el Consell de Ministres ha aprovat una declaració institucional per a reformar l’article 49 de la Constitució Espanyola.
Mitjançant aquesta reforma s’eliminarà el terme “disminuïts” i se substituirà per l’expressió “persones amb discapacitat”.