Catalunya se suma al ‘Dia de l’Orgull Boig’ per combatre l’estigma contra les persones amb trastorns mentals

Se celebrarà el 20 de maig amb la col·laboració de la Federació Veus i Activament

Catalunya dia orgull boig estigma salut mental
Es duran a terme marxes, concentracions o festes en espais tancats per diferents capitals de la geografia espanyola // Foto: Dia Orgull Boig

La Federació Veus i Activament s’han sumat des de Catalunya al grup de persones de diverses associacions de salut mental, grups de suport mutu i l’activisme en general, que han decidit posar-se mans a l’obra per a celebrar, per primera vegada arreu de l’Estat, el Dia de l’Orgull Boig o Mad Pride.

Aquesta celebració serà el diumenge 20 de maig quan es duran a terme marxes, concentracions o festes en espais tancats per diferents capitals de la geografia espanyola on no faltaran les performances o el teatre de carrer, les disfresses i la música. Sota el lema comú compartit ‘El Orgullo Lo Cura‘ serà una jornada reivindicativa de la bogeria. De reivindicar una paraula utilitzada de manera despectiva i nociva contra aquest col·lectiu, per a donar-li un sentit nou, lliure de connotacions negatives. De fer de l’insult bandera. De combatre l’estigma amb la seva pròpia medicina.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Amb aquesta iniciativa volen sumar-se a una reivindicació que ja és tradició en països com ara Canadà, on va tenir lloc per primera vegada a Toronto el 1993, Estats Units o el Regne Unit. Altres països com Sud-àfrica, França, Brasil, Bèlgica, Alemanya, Ghana, Austràlia, Itàlia i Xile celebren també el seu Dia de l’Orgull Boig. A Espanya, fins al moment, només Astúries s’havia sumat a la iniciativa. .

Les persones ‘boges’ (el 9% de la població espanyola) estan classificades per la psiquiatria amb diagnòstics de trastorns als que s’atribueixen un origen químic o genètic, i que deslliguen de l’entorn social i psicològic, establint un criteri exclusivament biologicista que cronifica i limita en gran mesura la seva capacitat de recuperació.

BANER_300X250

Mitjançant la reapropiació de la injúria, les persones amb diversitat mental i les ‘supervivents de la psiquiatria’ han decidit a través d’aquesta iniciativa sortir de l’armari per a treballar pel  empoderament del col·lectiu i per a defensar amb orgull la seva condició i les seves vides.

Volen reivindicar el dret a consensuar els seus propis tractaments, També volen modificar la percepció que té la societat del patiment psíquic; acabar amb l’estigma, els prejudicis i la discriminació; posar en valor la pròpia identitat, i dignificar la bogeria com a pas previ per a reivindicar un canvi en la forma en què s’afronta la salut mental a l’Estat espanyol.

Juntament amb aquestes activitats, també es lliurarà a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, les signatures que estan recollint per a demanar el respecte als drets humans en psiquiatria a través de la plataforma change.org.  

Per ara ja estan treballant juntes diverses organitzacions en primera persona de diferents llocs: Aragó (Stop Estigma), Andalusia (Federación Andaluza En Primera Persona), Astúries (Hierbabuena), Catalunya (Federació VEUS i Activament), Canàries (Espiral) , Castella-la Manxa (Oye Qué Radio), Castella i Lleó (Caleidoscopio), País Valencià (GAM València, Franzkenstäin, Colectivo Imaginave), Galícia (GAM Coruña, Radio Prometea), Illes Balears (La Nostra Veu), Madrid (Flipas, Alonso Quijano, ENUPS), Múrcia (Barlovento) i Navarra (Mejorana). La iniciativa també compta amb el suport d’Otra Esquizofrenia es Posible.

Altres organitzacions mixtes, en què participen també familiars i professionals, com AFES, Amics de la Salut Mental, Ápices, Ecos, Fundación Mundo Bipolar, Col·lectiu Obertament, Radio Himalia, Radio Nikosia o UMASAM, donen suport així mateix a la iniciativa.

FECETC_Banner_fira si i millor

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*