21.4 C
Barcelona
Dissabte, 11 juliol, 2020

Catalunya se suma al ‘Dia de l’Orgull Boig’ per combatre l’estigma contra les persones amb trastorns mentals

Recomanats

Les persones amb discapacitat que ho tinguin contraindicat no estan obligades a dur mascareta

A partir d’avui és obligatori a tot Catalunya l’ús de la mascareta...

El Procicat aprova el Pla sectorial de represa de la normalitat en l’àmbit residencial

El Procicat ha aprovat el Pla sectorial de represa de la normalitat...

Catalunya dia orgull boig estigma salut mental
Es duran a terme marxes, concentracions o festes en espais tancats per diferents capitals de la geografia espanyola // Foto: Dia Orgull Boig

La Federació Veus i Activament s’han sumat des de Catalunya al grup de persones de diverses associacions de salut mental, grups de suport mutu i l’activisme en general, que han decidit posar-se mans a l’obra per a celebrar, per primera vegada arreu de l’Estat, el Dia de l’Orgull Boig o Mad Pride.

Aquesta celebració serà el diumenge 20 de maig quan es duran a terme marxes, concentracions o festes en espais tancats per diferents capitals de la geografia espanyola on no faltaran les performances o el teatre de carrer, les disfresses i la música. Sota el lema comú compartit ‘El Orgullo Lo Cura‘ serà una jornada reivindicativa de la bogeria. De reivindicar una paraula utilitzada de manera despectiva i nociva contra aquest col·lectiu, per a donar-li un sentit nou, lliure de connotacions negatives. De fer de l’insult bandera. De combatre l’estigma amb la seva pròpia medicina.

Amb aquesta iniciativa volen sumar-se a una reivindicació que ja és tradició en països com ara Canadà, on va tenir lloc per primera vegada a Toronto el 1993, Estats Units o el Regne Unit. Altres països com Sud-àfrica, França, Brasil, Bèlgica, Alemanya, Ghana, Austràlia, Itàlia i Xile celebren també el seu Dia de l’Orgull Boig. A Espanya, fins al moment, només Astúries s’havia sumat a la iniciativa. .

Les persones ‘boges’ (el 9% de la població espanyola) estan classificades per la psiquiatria amb diagnòstics de trastorns als que s’atribueixen un origen químic o genètic, i que deslliguen de l’entorn social i psicològic, establint un criteri exclusivament biologicista que cronifica i limita en gran mesura la seva capacitat de recuperació.

Mitjançant la reapropiació de la injúria, les persones amb diversitat mental i les ‘supervivents de la psiquiatria’ han decidit a través d’aquesta iniciativa sortir de l’armari per a treballar pel  empoderament del col·lectiu i per a defensar amb orgull la seva condició i les seves vides.

Volen reivindicar el dret a consensuar els seus propis tractaments, També volen modificar la percepció que té la societat del patiment psíquic; acabar amb l’estigma, els prejudicis i la discriminació; posar en valor la pròpia identitat, i dignificar la bogeria com a pas previ per a reivindicar un canvi en la forma en què s’afronta la salut mental a l’Estat espanyol.

Juntament amb aquestes activitats, també es lliurarà a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, les signatures que estan recollint per a demanar el respecte als drets humans en psiquiatria a través de la plataforma change.org.  

Per ara ja estan treballant juntes diverses organitzacions en primera persona de diferents llocs: Aragó (Stop Estigma), Andalusia (Federación Andaluza En Primera Persona), Astúries (Hierbabuena), Catalunya (Federació VEUS i Activament), Canàries (Espiral) , Castella-la Manxa (Oye Qué Radio), Castella i Lleó (Caleidoscopio), País Valencià (GAM València, Franzkenstäin, Colectivo Imaginave), Galícia (GAM Coruña, Radio Prometea), Illes Balears (La Nostra Veu), Madrid (Flipas, Alonso Quijano, ENUPS), Múrcia (Barlovento) i Navarra (Mejorana). La iniciativa també compta amb el suport d’Otra Esquizofrenia es Posible.

Altres organitzacions mixtes, en què participen també familiars i professionals, com AFES, Amics de la Salut Mental, Ápices, Ecos, Fundación Mundo Bipolar, Col·lectiu Obertament, Radio Himalia, Radio Nikosia o UMASAM, donen suport així mateix a la iniciativa.

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

NEWSLETTER

Subscriu-te per estar al dia de les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius

Últimes notícies

Subvencions de l’Ajuntament de Tarragona per a projectes d’entitats en l’àmbit de la discapacitat

L’Ajuntament de Tarragona ha obert la convocatòria 2020 de concessió de subvencions...

AMPANS proclama els guanyadors del Premi d’Investigació i d’Innovació sobre discapacitat intel·lectual

Un projecte sobre l’autodeterminació de joves amb discapacitat intel·lectual, i el treball d’una escola d’educació especial per...

SITBIKE, un model únic de tricicle adaptat per a la pràctica de ciclisme de muntanya amb ànima pròpia

Campmajó te nom propi, en Lluís. Fa 35 anys que el ex-trialer apassionat de les bicis i...

Els catalans Òscar Onrubia i Jordi Ruiz convocats amb la selecció espanyola de BCR

Els catalans Òscar Onrubia (CB Las Rozas FDI) i Jordi Ruiz (Santo Stefano Sport, Itàlia), han estat...

El govern espanyol comença els tràmits per eliminar la figura de la incapacitació jurídica

El passat 7 de juliol el govern espanyol va anunciar que s’ha compromés a complir l’article...

també pot interessar-te

- Advertisement -