Dissabte, 19 abril 2025
IniciDEPENDÈNCIACatalunya és la comunitat que presenta més persones amb discapacitat incloses a...

Catalunya és la comunitat que presenta més persones amb discapacitat incloses a les declaracions de la renda

Arriben al 19%, segons un informe elaborat per l'Observatori Estatal de la Discapacitat sobre les persones amb discapacitat incloses a les declaracions de l'IRPF 2021

informe derechos sociales declaracions irpf 2021 persones amb discapacitat
Una persona en cadira de rodes // Foto: Servimedia

L’Observatori Estatal de la Discapacitat (OED), organisme del Reial Patronat sobre Discapacitat del Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030, va elaborar un informe sobre les persones amb discapacitat incloses a les declaracions de l’IRPF de 2021, actualitzat per l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) sobre l’operació Estadística sobre la discapacitat a les declaracions de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

L’objectiu és conèixer les característiques personals i familiars del conjunt de declarants en què, o bé el titular, o bé alguna de les persones que en depenen (ascendent, descendent o cònjuge) tenen alguna discapacitat reconeguda que proporcioni al declarant la possibilitat d’aplicar alguna de les mesures contemplades a la normativa de l’impost per minorar la càrrega impositiva del col·lectiu afectat.

Aquest informe assenyala que l’exercici 2021, l’11,34% de les declaracions de l’IRPF presentades al Territori de Règim Fiscal Comú posaven de manifest l’existència de situacions de discapacitat a la unitat familiar a què es referia la declaració.

Així mateix, el nombre total de declarants amb discapacitat a l’exercici 2021 va ser de 2.471.982 persones. El 47,4% correspon a dones i un 52,6% a homes. Aquesta diferència percentual entre homes i dones s’inverteix a partir dels 65 anys, on les dones suposen el 52% de declarants amb discapacitat en aquest tram d’edat. D’altra banda, en atendre només la variable edat, les dades indiquen que el 41% d’aquest col·lectiu és més gran de 65 anys.

D’altra banda, aquesta operació estadística distingeix les persones amb discapacitat en tres graus o nivells de dependència protegides fiscalment com la dependència simple que és quan totes les situacions de discapacitat de la declaració presenten un grau de discapacitat comprès entre el 33% i el 65 %. La dependència simple amb mobilitat reduïda, que es defineix quan totes les situacions de discapacitat de la declaració presenten un grau comprès entre el 33% i el 65% però, almenys en una situació, s’acredita necessitar ajuda de terceres persones o tenir mobilitat reduïda; i la dependència qualificada, que es categoritza quan almenys en una situació de discapacitat de la declaració s’acredita un grau que supera el 65%.

Segons aquesta classificació, el 28% de les persones declarants amb discapacitat es troben en una situació de dependència qualificada. Un 67% correspon a persones declarants en situació de dependència simple i el 5% a persones en situació de dependència simple amb ajut a tercera persona (ATP) o mobilitat reduïda.

Aquest informe també posa de manifest que, segons la distribució territorial, els percentatges més alts de persones declarants amb discapacitat es troben a Catalunya (19%); Andalusia (18%) i la Comunitat de Madrid (12%). A l’extrem contrari es troben a les Illes Balears (2%), Cantàbria (2%), Extremadura (2%) i La Rioja (1%).

En termes d’impacte econòmic, les dades assenyalen que l’import mínim per discapacitat ascendeix a 13.989.967 euros corresponent a 2.386.202 declaracions i amb un import mitjà de 5.863 euros per declaració. La quantia del mínim familiar se situa en un import mitjà de 13.330 euros. D’altra banda, les dades sobre rendiments del treball mostren que les persones declarants amb discapacitat ingressen de mitjana 4.385 euros nets menys a l’any que les persones sense discapacitat.

Aquest informe acredita que els contribuents amb discapacitat amb quota resultant positiva declaren una quota mitjana de 4.615 euros per declaració, davant dels 6.574 euros dels contribuents sense discapacitat. El percentatge de persones amb discapacitat que tenen rendes exemptes és del 55%. L’import mitjà de rendes exemptes és 8.100 euros, gairebé 4 vegades el valor mitjà declarat a la resta de les declaracions.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.