Dissabte, 18 gener 2025
IniciSALUT MENTALCares conegudes de la societat catalana participen en una campanya per visibilitzar...

Cares conegudes de la societat catalana participen en una campanya per visibilitzar les vulneracions de drets en salut mental

Joan Dausà, Juliana Canet, Emma Vilarassau, Àngels Gonyalons i Xavi Coral són els rostres de la campanya “No estàs sola. Alça la veu” de Salut Mental Catalunya

Diverses persones reconegudes del món del teatre, la música, els mitjans de comunicació i les xarxes socials participen de forma voluntària en la campanya #DretsEnSalutMental, amb el lema, “No estàs sola. Alça la veu”, per ficcionar vulneracions de drets en salut mental, que corresponen a casos reals de persones anònimes que es registren diàriament a Salut Mental Catalunya.

La campanya es durà a terme del 30 de novembre al 24 de desembre, al voltant del 10 de desembre, quan se celebra el Dia Internacional dels Drets Humans. Des de les 80 entitats que formen Salut Mental Catalunya (SMC) s’ha posat en marxa, un any més, la campanya #DretsenSalutMental per tal de visibilitzar les vulneracions i discriminacions que viu aquest col·lectiu. Des de SMC volen reivindicar, de nou, la defensa dels drets en salut mental i la importància que les persones i famílies amb problemes de salut mental coneguem quins són els drets de les persones amb problemes de salut mental i com cal actuar davant una possible situació de vulneració.

El darrer Informe sobre drets i salut mental de SMC, presentat públicament el mes d’abril passat, va registrar 269 casos de vulneracions a Catalunya al 2022, la meitat de les quals es van produir en l’àmbit sanitari i més del 66% van ser comeses per l’Administració pública.

-PUBLICITAT-

En els primers 6 mesos de 2023, ja hem registrat més de 200 vulneracions. Aquest increment de dades registrades que es deu a la sistematització i millora del registre de la recollida de les 80 entitats federades i els 15 Espais Situa’t d’arreu de Catalunya, així com també a les darreres campanyes d’informació i sensibilització sobre els drets en salut mental que l’entitat ha dirigit a la ciutadania. 

La campanya pretén visibilitzar no només les vulneracions sinó també la interseccionalitat de la discriminació, qüestió que es posa de relleu en l’informe. I és que cada cas pot comportar més d’un motiu i drets vulnerats, essent-ne la salut el principal en la meitat dels casos. En total, es recullen en l’informe més de 540 motius i més de 700 drets vulnerats i només en la primera meitat del 2023, 396 motius i 466 drets vulnerats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES