Dimarts, 22 abril 2025
IniciRECERCA I TECNOLOGIAAutismo España i Fundació Orange presenten els projectes guanyadors de la VI...

Autismo España i Fundació Orange presenten els projectes guanyadors de la VI Convocatòria TIC-TEA

Un iniciativa que té com a objectiu impulsar programes específics que utilitzin les TIC per millorar la vida de les persones amb autisme

Convocatòria TIC-TEA
Alumnes utilitzant les ulleres Meta Quest // Foto: Fundació Orange

Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) han emergit com un element crucial en la millora de la qualitat de vida per a les persones amb autisme. Aquesta conclusió va ser el punt àlgid d’una jornada organitzada per Autismo España, en col·laboració amb la Fundació Orange, dedicada a presentar els projectes premiats en la VI Convocatòria TIC-TEA, una iniciativa té com a objectiu impulsar programes específics que utilitzin les TIC per millorar la vida d’aquest col·lectiu.

En la darrera convocatòria, resolta a l’abril de l’any passat, sis entitats van ser beneficiàries i coincidiren en destacar que les TIC afavoreixen el desenvolupament d’habilitats de comunicació i l’adquisició de competències per a la vida independent, contribuint així a la inclusió social dels individus amb autisme. Cada entitat va exposar breument el seu projecte, els seus objectius, el desenvolupament i els resultats obtinguts.

Dins els sis projectes guanyadors destaquen dos catalans. Un és “AppTUalizate”, de la Fundació Privada Autisme GURU (Barcelona). Aquest projecte permet oferir a lalumnat amb autisme els recursos tecnològics necessaris per a ladquisició i/o promoció de les habilitats i capacitats que permetin millorar la seva qualitat de vida en els diferents contextos de desenvolupament, centrant-se en cinc àrees: autonomia i autodeterminació; habilitats cognitives i motrius; comunicació i interacció social; organització i planificació, i regulació de conducta.

I l’altre és “AMIRITME, plataforma de gestió operativa integral focalitzada en i per a la persona”, de la Fundació Autisme Mas Casadevall (Girona). Permet que tota la informació giri al voltant de lusuari i sadapti als reptes que es puguin presentar. Té accessibilitat online a qualsevol ubicació i moment, compleix els requisits de LOPD, la seva base de dades centralitzada facilita la consulta i explotació de dades i disposa dels mòduls d’Agenda, Registres, Biblioteca, Correu i Anàlisi Gràfic, així com d’un sistema d’alertes.

Un altre dels projectes destacats va ser “PacienTEA” de l’Associació Astrade a Múrcia, que millora l’atenció sanitària mitjançant una plataforma digital que emmagatzema informació rellevant sobre les necessitats de les persones amb autisme. Aquesta iniciativa potencialment revolucionària destaca la importància de les TIC en la millora de l’atenció sanitària específica per a aquest col·lectiu.

D’altres projectes van des de la creació de “Racons digitals” adaptats a les capacitats dels alumnes amb autisme fins a iniciatives que utilitzen la realitat virtual com “VirTEA” per millorar el benestar emocional i fomentar activitats de la vida quotidiana. Aquests programes demostren la versatilitat de les TIC i la seva capacitat per adaptar-se a les necessitats individuals dels que pateixen autisme.

La Convocatòria TIC-TEA, engegada des del 2013 per Autismo España i la Fundació Orange, ja ha beneficiat 29 entitats vinculades a la Confederació, finançant 48 projectes amb l’objectiu de facilitar el desenvolupament personal i la inclusió social de les persones amb autisme mitjançant l’ús de les TIC. Aquesta iniciativa no només subratlla l’impacte positiu de les noves tecnologies en la vida d’aquest col·lectiu, sinó que també destaca la importància de continuar impulsant projectes innovadors per garantir un futur més inclusiu i millor per a les persones amb autisme.

La convergència entre les TIC i el suport a les persones amb autisme ha demostrat ser un camí prometedor per millorar la seva qualitat de vida, facilitant el desenvolupament personal i la inclusió social. La Convocatòria TIC-TEA emergeix com una iniciativa clau en aquest àmbit, reforçant la idea que les noves tecnologies poden ser agents de canvi significatiu per a les persones amb autisme. La continuïtat d’aquestes iniciatives és essencial per seguir explorant i aprofitant el potencial de les TIC en aquest àmbit en evolució constant.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Diari de la Discapacitat
Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.