Confederació ASPACE ha presentat aquest dimarts un protocol per a l’abordatge integral de dones amb paràlisi cerebral i amb grans necessitats de suport víctimes de violència sexual. El protocol, dirigit a operadors jurídics, compta amb eines pràctiques per a fer possible un abordatge inclusiu davant de qualsevol procés jurídic en què estiguin immerses aquestes dones i tenint en compte les seves necessitats de suport siguin físiques, intel·lectuals, cognitives o comunicatives.
El 84,74% de la violència exercida contra dones amb grans necessitats de suport té a veure amb presumptes delictes de caràcter sexual. Les dones que utilitzen comunicació alternativa enfronten barreres emocionals, actitudinals i accessibilitat i una manca de suports adequats. Tot això dificulta el procés de denúncia i la seva posterior participació en el procés judicial.
Aquest protocol compta amb pautes d’intervenció en l’àmbit policial i judicial des del moment de la denúncia fins al final del procés judicial per a l’atenció a dones i nenes amb paràlisi cerebral víctimes de violència. L’objectiu és que la seva intervenció sigui el més adequada possible per salvaguardar els seus drets i evitar-ne la revictimització.
Durant la jornada, el vicepresident de Confederació ASPACE, Francisco Ratia, ha assenyalat que hi ha un desconeixement social i un escàs reconeixement jurídic de la Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) i que aquesta falta de compressió en què les dones i nenes amb paràlisi cerebral es comuniquen perpetua barreres que els impedeixen denunciar la violència que pateixen, limitant així l’accés a la justícia. Per això, ha recalcat Ratia que “necessitem un desenvolupament normatiu específic de la CAA, per evitar situacions que vagin contra el dret d’aquestes dones i continuar avançant en el desenvolupament de la figura de la facilitadora de la comunicació”.
L’acte de presentació ha comptat també amb la presentació dels nous pictogrames recollits dins del protocol que han estat elaborats en col·laboració amb ARASAAC. Pictogrames que fins ara no existien i que serviran per facilitar el procés de denúncia de les dones amb paràlisi cerebral.
L’activista pel dret a la comunicació de les dones amb paràlisi cerebral, Elena María Pastor, ha realitzat una demostració del seu ús en un sistema de comunicació alternativa traslladant el testimoni real d’una víctima de violència sexual.