Refugis inaccessibles, latrines sense adaptar, manca d’articles bàsics i dificultats per accedir a l’ajut alimentari i d’emergència. Amnistia Internacional (AI) va denunciar aquest dijous “l’abandonament” que les persones amb discapacitat víctimes dels terratrèmols de Turquia pateixen la resposta humanitària desplegada després del desastre.
Així es recull en un informe publicat avui per l’organització sota el títol ‘We all need dignity’: ‘Tots necessitem dignitat: l’exclusió de les persones amb discapacitat en la resposta als terratrèmols de Turquia’).
En aquest informe, AI documenta la vida actual de les persones amb discapacitat en “refugis inadequats”, la manca d’accessibilitat de latrines, dutxes i instal·lacions bàsiques; la suspensió de programes de rehabilitació i de serveis sanitaris bàsics; l’absència d’articles de suport, i la dependència que aquestes persones tenen de les famílies per accedir als repartiments d’aliments i de material d’higiene.
A més, critica que la resposta a la catàstrofe donada per les autoritats i els agents humanitaris “socava la seva dignitat i el seu dret a la salut”.
Conseqüències
Durant els potents terratrèmols que van sacsejar Turquia el febrer del 2023, més de 48.000 persones van perdre la vida i més de 100.000 van resultar ferides -moltes van patir amputacions o altres lesions que deixen seqüeles permanents-.
Uns 3,3 milions de persones van ser desplaçades, de les quals 2,3 milions es refugien a campaments de botigues i assentaments informals. Segons una avaluació conjunta del Govern turc i l’ONU, es preveu que fins a un 70% de les persones ferides que han sobreviscut al terratrèmol pateixin alguna discapacitat.
“El patiment de les víctimes augmenta en aquests casos, ja que pateixen l’abandonament afegit a la resposta humanitària”, va denunciar Matthew Wells, director adjunt d’investigació del Programa de Resposta a les Crisis d’Amnistia Internacional.
Segons ha explicat, “la resposta indiferenciada a l’hora de proporcionar refugi d’emergència no té en compte les necessitats específiques de les persones amb discapacitat per viure amb dignitat, i n’impedeix a moltes l’accés a l’ajuda humanitària en igualtat de condicions”.
Per això, va instar el Govern de Turquia i els agents humanitaris, inclosos els donants internacionals, a prendre “mesures urgents per garantir una resposta humanitària que tingui en compte tots els supervivents, també aquells que tenen discapacitat”. “S’han d’abordar les necessitats i proporcionar-los el suport especialitzat que necessiten”, va reclamar.
Conclusions
L’informe es recolza en les visites que el personal d’AI va fer a les províncies d’Adiyaman, Gaziantep, Hatay i Kahramanmaras, al sud de Turquia. Entre el març i l’abril del 2023, els investigadors van fer 131 entrevistes a supervivents dels terratrèmols, amb les quals van documentar l’experiència de 34 persones amb discapacitat (10 dones, 15 homes i 9 nens).
Entre els entrevistats, hi havia 19 persones amb diferents tipus de discapacitat, 26 familiars, i 13 treballadors i treballadores humanitaris dels equips de resposta.
La investigació va confirmar que a cap dels 21 llocs que va visitar Amnistia les persones amb mobilitat reduïda podien accedir a les instal·lacions de sanejament comuns, situació que es repetia de forma generalitzada. Necessiten de l’ajuda dels seus familiars per fer servir les latrines, i molts adults es veuen forçats a fer servir bolquers, cosa que “atempta contra el seu autoconcepte i la seva dignitat”, va advertir AI.
Un altre dels efectes d’aquests terratrèmols va ser la interrupció als serveis de rehabilitació i de tractament especialitzat per a aquestes persones. També s’han suspès moltes teràpies i recursos dedicats a la salut mental, i va denunciar la manca d’articles bàsics per a persones amb discapacitat com cadires de rodes, bastons, crosses, etc.
L’informe subratlla a més “la urgència d’ampliar els serveis de salut mental i de suport psicosocial per abordar les necessitats existents i futures” i alerta que gairebé totes les persones amb discapacitat depenen dels familiars per recollir els aliments i els kits d’higiene que reparteix l’ajuda humanitària.
A les seves pàgines, Amnistia va afirmar que és conscient de la dimensió i la gravetat de la crisi humanitària causada pels terratrèmols, però va instar a “respectar plenament els drets de les persones amb discapacitat, “amb independència de l’envergadura de l’emergència”.