Enguany el sector de la discapacitat intel·lectual celebra els 60 anys d’una de les organitzacions capdavanteres en la defensa dels drets del col·lectiu. Parlem de Plena Inclusión (abans FEAPS) membre fundador del CERMI. Els actes de celebració s’han iniciat amb una trobada de les persones que van ostentar les gerències amb les persones que actualment les ostenten els dies 11 i 12 de març a Astúries.
Ha estat una trobada en que s’ha posat de manifest que el sector sempre ha tingut que lluitar per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i els de les seves famílies. Recordem que es va fundar efectivament l’any 1963, en una España amb blanc i negre dominada per un dictador, on per reunir-se calia el permís del Govern Civil corresponent. El vocabulari de l’època era prou eloqüent per situar-nos en l’entorn que vivíem: subnormals, idiotes, etc. I per suposat, es vivia de subvencions graciables donades a dit, de “cuestaciones”, etc. Afortunadament aquells temps en quedat enrere i ara gràcies a l’esforç i la valentia de les persones del col·lectiu, de les seves famílies i de l’estament professional s’ha construït una organització de lluita pels drets civils potents i reconeguda tant a nivell nacional com internacional.
En aquests anys s’ha de reconèixer la importància que ha tingut alguns fets fonamentals per l’evolució de la situació, com ara l’aprovació de diferents normatives, especialment de la Constitució espanyola de 1978, dels diferents Estatuts d’Autonomia, de la LISMI, de las diferents Lleis de Serveis Socials i més recentment l’adhesió a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides de 2006 i on Plena Inclusión ha tingut un paper rellevant.
Plena Inclusión és caracteritza per ser una organització que evoluciona cap a un sistema de suports que promou la vida autònoma, passant de la lògica dels serveis a la lògica de la persona. El centre ha de ser la persona i les seves necessitats, il·lusions, esperances….I tot això, construint un projecte comú centrat en el compromís social, la manca d’ànim de lucre, la innovació i el compromís ètic.
En la trobada d’Astúries, “l’Equip de Gerències”, òrgan clau de la cohesió de l’organització, desprès de reflexionar sobre la història i d’analitzar l’entorn actual va plantejar les principals línies de treball pels propers anys, entre les que destaquem la autorepresentació, la participació efectiva en la comunitat, el transit de la planificació de serveis a la planificació centrada en la persona, l’aprofitament efectiu de la digitalització per a la millora de la qualitat de vida del col·lectiu, la sostenibilitat del sector, l’avanç decidit en la millora de l’accessibilitat integral (incloent la cognitiva i la comunicativa) i la lluita contra el canvi climàtic.
Formen part de l’actual Plena Inclusión les 17 federacions autonòmiques més les de Ceuta i Melilla, aplegant més de 900 organitzacions, que atenen a més de 150.000 persones i on treballen més de 46.000 professionals.