Toc d’atenció del Consell d’Europa a Espanya per privar del dret a vot a les persones amb discapacitat intel·lectual

Reclama una reforma urgent de la legislació

consell europa privar dret vot discapacitat intel·lectual espanya
A Espanya hi han quasi 100.000 persones afectades per aquesta privació // Foto: Down Catalunya

La comissionada europea de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha advertit que Espanya no pot privar de dret al vot a les persones amb discapacitat intel·lectual. Així ho ha posat de manifest en les seves observacions escrites presentades davant el Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el cas de l’espanyola María del Mar Caamaño Valle contra Espanya per haver-li retirat aquest dret un tribunal.

“Privar a una persones del seu dret a votar no protegeix a la persona ni a la societat” ha assenyalat la comissionada europea, que ha afegit que “ningú hauria de ser privat del seu dret a voto per les seves discapacitats. Les persones amb discapacitats intel·lectuals i psicosocials no són una excepció”.

banner-electium_300x250_v2

Les observacions del Comissionat es basen en el treball de l’Oficina del Comissionat sobre el dret de vot de les persones amb discapacitat i una visió general del Consell d’Europa i les normes internacionals sobre aquest tema, començant amb la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

“En una democràcia moderna, ningú necessita justificar per què voten per un partit o candidat particular” segueix Dunja Mijatovic, que insisteix en què “els Estats tenen un paper a fer per prevenir els conflictes d’interessos en la implementació d’aquest suport, però no han d’invair el nucli del dret a vot”.

Segons dades de l’Oficina del Cens Electoral, quasi 100.000 persones amb discapacitat estan privades al nostre país del dret polític fonamental a exercir el sufragi, situació sobre la que Nacions Unides va advertir a Espanya el 2011, convidando-la a modificar urgentment la seva legislació per adaptar-la als nous tractats.

Si bé és cert què en l’actualitat, la Cambra Baixa espanyola tramita una proposició de Llei de reforma electoral, què corretgiria la privació del dret a vot a persones incapacitades judicialment, també ho és què s’han produït successius aplaçaments en l’aprovació de la norma.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*