Les dones són les protagonistes del Dia Mundial de la Diabetis que se celebra avui

Han de planificar la gestació per reduir els riscos durant l’embaràs

cartell dones dia mundial de la diabetis
Cartell del Dia Mundial de la Diabetis // Foto: gencat

Les dones són les autèntiques protagonistes del Dia Mundial de la Diabetis que se celebra avui sota el lema “Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable”, en una jornada que té l’objectiu de reforçar la importància d’un accés equitatiu a l’atenció i educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia.

L’efemèride convocada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis, sobretot la de tipus 2. També posa el focus en la importància dels estils de vida saludables i en l’autocura en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.

banner-electium_300x250_v2

Segons la Federació Internacional de Diabetis (IDF), més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món. En molts països, principalment en vies de desenvolupament, les nenes i les dones veuen minvat l’accés a la promoció de la salut, a la prevenció, detecció precoç i tractament, amplificant l’impacte negatiu de la diabetis. A més, les desigualtats sòcio-econòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis com són l’alimentació poc saludable i la manca d’activitat física.

A Catalunya, s’estima que hi ha 600.000 persones amb diabetis. Segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys.

Les dones amb diabetis han de planificar la gestació per reduir els riscos durant l’embaràs. Igualment la detecció de la diabetis gestacional facilita l’aplicació de mesures d’autocura i el tractament oportú. També és convenient seguir un estil de vida saludable, mantenir un pes adequat i ser físicament actives.

Dels 69.094 parts que hi va haver a Catalunya el 2016, al voltant d’un 7% haurien estat en dones amb diabetis, ja sigui diabetis gestacional, tipus 2 o tipus 1. Aquestes gestacions poden presentar augment de complicacions com són prematuritat, macrosomia, pes elevat per a l’edat gestacional i també del percentatge de cesàries comparades amb les dones sense diabetis.

Per celebrar el Dia Mundial, durant aquesta setmana s’han distribuït pòsters informatius sobre el Dia Mundial de la Diabetis als CAP i delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC). També s’il·luminaran de color blau les façanes d’edificis emblemàtics arreu de Catalunya. Concretament avui a la tarda s’il·luminarà de color blau la façana de l’Ajuntament de Barcelona i es penjarà un faldó sobre el Dia Mundial de la Diabetis.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*