La situació política deixa sense empara a les entitats del sector de la discapacitat a Catalunya

L'intervenció de les finances de la Generalitat provoca retards en el pagament de les subvencions

situació política sense empara entitats socials
La situació política del país està afectant a moltes entitats socials // Foto: Wikipèdia

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del sector a Catalunya, ha denunciat públicament la situació de desempara que viuen les entitats del moviment social de la discapacitat a Catalunya i, com a conseqüència, les persones amb discapacitat i les seves famílies, arrel de la situació política que estem vivint.

La queixa s’ha produït davant la comunicació que va fer dilluns el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre l’afectació que està tenint en les entitats, moltes de les quals treballen en l’àmbit de la discapacitat, la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat en els projectes finançats a través de la Convocatòria Ordinària de Subvencions a Projectes i Entitats (COSPE).

banner-electium_300x250_v2

El bloqueig dels comptes per part de l’Estat, a més d’afectar a l’àmbit de l’acció cívica i la joventut, també està comprometent els recursos destinats a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, especialment les subvencions per a la realització dels Serveis Integrals d’Orientació, Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS). En aquest cas, i en el de les subvencions del manteniment als Centres Especials de Treball, les convocatòries ni tan sols han estat publicades per part de la Generalitat. En una situació similar estan les subvencions per finançar entitats privades sense afany de lucre que es dediquen al foment de la salut i el suport a pacients i les famílies, que depenen del Departament de Salut.

Tots aquests endarreriments han obligat a les entitats a executar projectes sense tenir garantit el seu finançament i, per tant, fa perillar tant la continuïtat dels projectes com de les mateixes entitats.

D’altra banda COCARMI denuncia la manca de sensibilitat del Govern de l’Estat en la determinació dels serveis fonamentals i el poc diàleg mantingut amb les entitats representatives del moviment associatiu de la discapacitat. De la mateixa manera qualifica d’irresponsabilitat haver mantingut els calendaris de subvencions en una situació de confrontació política.

Per aquest motiu, la plataforma demana al Govern de l’Estat el desbloqueig immediat dels programes pressupostaris en Polítiques de Joventut; Acció cívica i voluntariat i Igualtat, qualitat i integració laboral.

També demana al Govern de la Generalitat que convoqui i resolgui les subvencions pendents per a la realització dels Serveis Integrals d’Orientació; Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS); Subvencions per al manteniment dels Centres Especials de Treball; i  Subvencions per finançar entitats privades sense afany de lucre que es dediquen al foment de la salut i el suport a pacients i les famílies.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*