La Diputació de Barcelona oferirà al 2018 tallers de suport emocional per a persones cuidadores a 74 municipis 

L’any passat hi van participar 68 poblacions

diba tallers suport emocional persones cuidadores
Els tallers estan formats per grups de 15-20 persones // Foto: Diba

Durant aquest any 2018, 74 municipis de la demarcació de Barcelona realitzaran tallers del programa Grups de Suport Emocional i Ajuda Mútua (GSAM) que ofereix la Diputació  de Barcelona per reduir la càrrega emocional i física de les persones cuidadores que tenen al seu càrrec persones en situació de dependència.

Els grups estan formats per entre 16 i 20 persones cuidadores. Funcionen al llarg de 10 o 16 sessions d’una durada d’hora i mitja on, amb l’ajuda d’un psicòleg, es treballen temes com les estratègies per gestionar favorablement necessitats i conflictes, i la gestió d’emocions i sentiments que poden sortir durant el procés de cura per tal de prevenir i evitar situacions d’esgotament. També s’ofereix informació dels diferents recursos de suport que hi ha al territori o de les diferents entitats públiques i privades que els poden ajudar.

Des que es van iniciar aquests grups de suport de la Diputació de Barcelona a l’any 2010 ha anat creixent el nombre de municipis que hi participen. Va començar amb 22 municipis i l’any passat ja eren 68.

L’any 2017, 740 persones van participar en els grups de suport, un 81% dones i un 19% homes, la majoria fills/es o parelles de la persona cuidada. Del total, un 42% eren majors de 65 anys, de manera que sovint la cura de persones dependents recau sobre dones grans.

Un 72% fa més de 3 anys que atén al seu familiar dependent i d’aquestes persones, un 35% fa més de 7 anys. La gran majoria (un 68%) dedica més de 5 hores al dia a la cura, principalment de persones amb Alzheimer (un 26%), altres demències (un 16%) o discapacitats físiques (un 15%).

En aquest context d’alta dedicació i intensitat de la cura, el recurs del GSAM està molt ben valorat, amb una puntuació mitjana de 9,3.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.