La Fira DISCAT es consolida como un espai referent de la discapacitat a Catalunya

La segona edició sensibilitza especialment a joves i infants

fira-discat-consolida-discapacitat-catalunya
La fira va reunir a més de 200 professionals de l’àmbit de la discapacitat // Foto: Catpress

La Fira DISCAT, que es va celebrar el 30 de setembre, ha fet un pas endavant en la seva segona edició i es consolida com a espai de referència per a professionals, entitats i administracions que treballen en l’àmbit de la discapacitat. En paral·lel, DISCAT accentua la sensibilització a la ciutadania i especialment als joves i infants de Sant Joan de Vilatorrada per acostar-los la realitat de les persones amb discapacitat.

El certamen va reunir més de 200 professionals del sector a Cal Gallifa, centenars d’alumnes de primària i secundària i una quarantena d’empreses i institucions des de primera hora del matí.

banner-electium_300x250_v2

En els parlaments de benvinguda de la Fira DISCAT, l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, va apuntar que “el mèrit de la fira és persistir i donar continuïtat a una idea que comporta molta feina, però que val molt la pena. Les administracions hem d’acostar la realitat de les persones amb discapacitat a la societat”.

La regidora de Benestar Social i Envelliment Actiu i Salut de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, Xus Segura, va voler “donar les gràcies a totes les persones, empreses i institucions que heu fet possible la fira”. Per la seva part, la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i responsable de l’àrea d’Atenció a les Persones, Meritxell Budó, va apuntar que el servei de tele assistència de la Diputació de Barcelona, que està adaptat per a persones amb discapacitat auditiva i amb limitacions de mobilitat, “vol passar dels 71.000 usuaris actuals als prop de 100.000 en tres anys”. Finalment, el director general de Protecció Social de la Generalitat, Joan Ramon Ruiz, va valorar “que un municipi petit com Sant Joan tingui la iniciativa d’organitzar una fira com Discat” i va destacar que la Generalitat defensa l’autonomia personal de les persones amb discapacitat i impulsa el procés participatiu per desenvolupar la llei de No Discriminació.

Canviar la mirada

Un dels plats forts del dia el va protagonitzar el reconegut escriptor i periodista Màrius Serra. Serra va explicar un conte que repassava algunes de les vivències que va afrontar amb el seu fill Llullu, afectat per una malaltia greu que li limitava la seva mobilitat. Màrius Serra va reivindicar que per afrontar la convivència amb una persona amb discapacitat “la mirada de cadascú té molt més poder del què us pugueu imaginar”.

Seguint amb la seva intervenció va fer veure a l’auditori que “depèn de nosaltres canviar la mirada davant les persones amb discapacitat. Cal prendre consciència que l’única via per anar endavant i superar els obstacles de la convivència diària és cercar l’harmonia i acceptar la realitat”. Finalment Serra va fer referència al seu llibre Quiet, en què relata l’experiència viscuda amb el seu fill, que finalment va acabar morint.

Llei d’accessibilitat i esport inclusiu

Pel que respecte a les jornades adreçades als professionals van analitzar la Llei d’accessibilitat i l’esport inclusiu. La conferència “Llei 13/2014 d’accessibilitat: Justificació i aplicació pràctica” va exposar les claus de la nova legislació i la seva aplicació pràctica tant en l’àmbit de les administracions públiques com al sector privat. Va comptar amb la intervenció de l’arquitecta Victòria Pérez i de la terapeuta ocupacional Maria Josep Caldes. En matèria d’esport inclusiu, Mercè Jofra, cap del departament de Promoció Esportiva de l’Ajuntament de Barcelona va presentar el programa Barcelona Esport Inclou que fomenta la pràctica de l’activitat física es pugui fer sense límits i sense barreres.

Les jornades professionals es van completar amb una taula d’experiències amb exemples de superació personal que comptarà amb la col·laboració de les entitats Ampans, Federació ECOM, APSOCECAT i Fundació Privada Àuria.

El punt i final a les jornades matinals el va posar el jove manresà Marc Buxaderas que en clau de comèdia va explicar el seu dia a dia amb cadira de rodes i les vivències amb persones gens sensibles a la seva situació. El jove manresà va demanar que la societat entengui que les persones amb discapacitat poden tenir autonomia i recursos i va reivindicar un canvi de xip a l’escola en què es faci pedagogia i s’ajudi a canviar la mirada que la societat té sobre les discapacitats.

Tallers de conscienciació

A més de les jornades, durant tot el matí s’havien programat tallers de conscienciació que van comptar amb la participació dels alumnes de primària i de secundària dels centres d’ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada. Els alumnes de 4t i 5è de Primària de les tres escoles del municipi van completar una gimcana en què es van posar a la pell de les persones amb discapacitat experimentant les seves pròpies limitacions. Més de 250 infants van seguir un recorregut a través del fil argumental del conte El cassó d’en Gerard, de l’autora Isabelle Carrier.

A més, els alumnes van poder jugar a tennis taula, bàsquet o volei coneixent les dificultats que han de superar les persones amb discapacitat.Els alumnes d’ESO i Batxillerat van assistir a xerrades i col·loquis en què han conegut casos de persones que practiquen esport a partir de les exposicions de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual.

Per la tarda es van multiplicar les activitats adreçades al conjunt de la ciutadania com espectacles de dansa integrada, demostracions de teràpia canina, tallers d’escriptura de Braille, passejades a cavall i una demostració de zumba adaptat. En paral·lel, el Banc de Sang i Teixits va organitzar un capte de sang davant de Cal Gallifa.

L’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada organitza la fira amb la col·laboració del Consell Comarcal del Bages, de la Diputació de Barcelona i del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*