Estrena de ‘Peixos d’aigua dolça’, un documental sobre com viuen les famílies un diagnòstic de TEA

Realitzat per la Federació Catalana d’Autisme

cartell documental peixos aigua dolça tea
Cartell del documental ‘Peixos d’aigua dolça’ // Foto: Federació Catalana d’Autisme

Entre el 14 de setembre i el 6 d’octubre es podrà veure a diferents poblacions catalanes, i a Cullera i València, el documental ‘Peixos d’aigua dolça (en aigua salada), un treball realitzat per la Federació Catalana d’Autisme que explica el dia a dia de dues persones amb Trastorns de l’Espectre de l’Autisme (TEA).

El documental, protagonitzat per la Mariona, de 23 anys, i el Marc, de 10, i dirigit per Marc Serena i Biel Mauri, aquest últim pare d’una filla amb autisme diagnosticada als dos anys, posa sobre la taula com viuen les famílies un diagnòstic de TEA, les respostes que donen les escoles i la sanitat pública, entre d’altres, i la lluita constant contra l’estigma i les etiquetes que a dia d’avui encara arrosseguen les persones amb autisme.

“El diagnòstic equival a una lluita sagnant, compartida amb moltes altres famílies”, explica Mauri, el qual afegeix: “hem fet aquest documental amb l’objectiu d’explicar què s’amaga darrere d’aquesta etiqueta: grans persones que només cal saber veure”.

La presidenta de la federació, Rosa Serrano, assenyala que “tots aquells que tenim fills o filles amb TEA sabem com és el dia a dia d’una persona amb autisme, però sovint la societat té una idea equivocada o esbiaixada per les sèries de televisió que ens donen visions de persones amb TEA molt determinades. Està bé que en un documental es pugui veure una persona adulta amb TEA i com és la seva vida, i al mateix temps com és la d’un infant i la seva família. Acostar la realitat de les persones amb TEA a la nostra societat és bo. Allò que es desconeix fa por… només es pot estimar allò que es coneix. Acostar els TEA a la societat per entendre’ls millor. Vet aquí el que pretenem amb ‘Peixos d’aigua dolça'”.

A banda del Marc i la Mariona, també hi intervenen alguns dels millors especialistes en TEA de Catalunya, com Amaia Hervás (Mútua de Terrassa), Rosa Calvo (Hospital Clínic), Mario Montero (Càtedra d’Autisme de la Universitat de Girona) i María Díez-Juan (Hospital Sant Joan de Déu).

Rodat majoritàriament a Sant Cugat del Vallès i Barcelona, inclou reflexions de famílies amb infants en els primers anys de vida i l’experiència de la Fundació Autisme Mas Casadevall, a Serinyà (Pla de l’Estany), un centre d’atenció a persones adultes i que acull l’únic restaurant de Catalunya on tots els cambrers, que també fan tasques de cuina, tenen autisme.“Són peixos d’aigua dolça en aigua salada”, diu per referir-s’hi Isabel Paula, directora del Postgrau “Autisme: Diagnòstic i Intervenció” de la Universitat de Barcelona.

El documental inclou animacions de Taller Estampa i compta amb el suport de l’Obra Social “La Caixa”.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*