Dimecres, 17 abril 2024
spot_img
IniciDISCAPACITATEl Govern impulsa 7 estratègies d’atenció en salut mental i addiccions per...

El Govern impulsa 7 estratègies d’atenció en salut mental i addiccions per a la població infantil i juvenil

govern impulsa estratègies salut mental infants joves
Nou equipament de salut mental infantil juvenil al Pla de l’Estany // Foto: gencat

El Govern ha aprovat avui l’impuls d’un conjunt d’estratègies d’atenció en salut mental i addiccions per a la població infantil i juvenil i ha instat el Departament de Salut a promoure les actuacions necessàries per a la seva implementació.

L’acord, que s’emmarca en el Pla director de salut mental i addiccions 2017-2019, preveu 7 línies estratègiques que aposten pel desplegament d’un model d’atenció comunitària que prioritza les accions següents:

  1. Promoure la salut mental i la prevenció, especialment en els col·lectius més vulnerables.
  2. Participació dels moviments en primera persona i les seves famílies, promovent la lluita contra l’estigmatització.
  3. Garantir que l’atenció especialitzada sigui territorialment equitativa, accessible, integral, competent i basada en la comunitat, prioritzant l’atenció a la població infantil i juvenil amb trastorns mentals greus i a les poblacions en situació de vulnerabilitat.
  4. Millorar les condicions de la pràctica clínica, la formació dels professionals i la continuïtat assistencial entre els serveis de salut mental infantil i juvenil i els serveis d’adults.
  5. Oferir atenció integrada a la salut física i mental amb la implantació de la Cartera de serveis de salut mental i addiccions a tots els centres d’atenció primària de Salut.
  6. Desplegar de serveis i programes de suport i col·laboració amb els serveis educatius, socials, de justícia i laborals en el marc del Pla d’atenció integral a les persones amb trastorns mentals i addiccions.
  7. Garantir els elements de suport al canvi, com la millora dels sistemes d’informació, l’ús de les noves tecnologies, la innovació i la recerca.

Cada línia estratègica inclou un conjunt d’accions, moltes de les quals ja es van prioritzar durant el 2017. Destaca, per exemple, la implementació del Programa d’atenció a la psicosi incipient a tot Catalunya; la implantació de la Cartera de serveis de salut mental i addiccions en atenció primària de salut a tot el país, amb equips especialitzats de psiquiatria infantil; psicologia clínica i infermeria especialitzada que es desplacen als CAP per treballar de manera integrada amb els equips d’atenció primària de salut (EAP). També sobresurt la millora de l’atenció a la població amb trastorns mentals greus i el desplegament de programes de salut mental perinatal; un nou hospital de dia mare-nadó; o el centre Acompanya’m, un dispositiu d’hospitalització per a infants i joves amb un trastorn mental greu o persistent en el temps o amb risc de desenvolupar-ne un.

Aquest 2018, el Departament de Salut destina 69,7 M€ a l’atenció a la salut mental d’infants i joves, és a dir, un 78% més que el pressupost del 2011 i un 40% més que el del 2016.

A Catalunya, segons l’Enquesta de salut de Catalunya de 2017, 5 de cada 100 infants d’entre 4 i 14 anys és probable que pateixin un problema de salut mental, una tendència creixent des de 2014.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content