ECOM engega una iniciativa per promoure el coneixement obert en l’àmbit de l’accessibilitat

El 2017 es compleix el termini marcat per llei perquè tot sigui accessible

LaNitMesIn_banner_728x90
accessibilitat universal coneixement obert
L’accessibilitat universal hauria de ser una realitat aquest 2017 // Foto: Pixabay

Segons el Reial Decret Legislatiu de 2013, d’àmbit i aplicació estatal, el 4 de desembre de 2017 tot hauria de ser accessible: espai públic urbanitzat i edificacions; mitjans de transport; tecnologies, productes i serveis relacionats amb la informació i qualsevol mitjà de comunicació social; processos de participació ciutadana.

Per aquest motiu l’entitat ECOM, federació representativa del sector de la discapacitat física a Catalunya, engega una iniciativa amb la qual pretén difondre continguts sobre qüestions relacionades amb l’accessibilitat i el disseny per a tothom sota els valors de codi obert (l’anomenat també Open Source). L’objectiu és facilitar l’accés i la lliure circulació del coneixement sobre accessibilitat i disseny per a tothom per contribuir a fomentar l’aprenentatge a diferents nivells i l’empoderament col·lectiu.

La iniciativa d’ECOM, que vol afavorir l’accessibilitat al propi coneixement sobre accessibilitat, consistirà en difondre on line periòdicament kits (o càpsules) de coneixement sobre aquesta matèria, produïts tant arran de col·laboracions amb altres entitats o moviments socials, com a través de processos de participació i co-creació amb persones de les entitats federades a ECOM.

Els continguts d’aquests kits tractaran diferents temàtiques: com gestionar obres d’accessibilitat a les comunitats de veïns, referències a biblioteques digitals d’accessibilitat, espais i processos de defensa de drets, propostes per a buits legals com els carrers de plataforma única o l’accés al transport de persones amb scooter, idees per treballar l’accessibilitat als municipis i/o millorar els espais de participació, materials pràctics de difusió sobre què s’entén per accessibilitat i disseny inclusiu, iniciatives ciutadanes interessants…

banner-electium_300x250_v2

Els kits o càpsules produïdes per ECOM es difondran sota llicències Creative Commons, com aposta ferma de l’entitat pel coneixement obert en accessibilitat i com a eina d’empoderament col·lectiva que fomenta processos de treball en xarxa més democràtics, transparents i transversals.

A banda d’aquesta iniciativa, ECOM ha manifestat que seguirà incidint políticament per a que les diferents administracions, a tots els nivells, creïn espais oberts (tallers, cursos…) per compartir, de manera pràctica, coneixement i solucions tècniques sobre accessibilitat i disseny per a tothom. Per tal que tant els tècnics de l’administració, com els professionals, les entitats i la ciutadania puguin sumar i generar coneixement col·lectiu sobre accessibilitat, i que aquest estigui a l’abast de tothom.

En definitiva ECOM reclama el dret a l’accessibilitat universal i el disseny per a tothom i apel·la no només a la consciència política i ciutadana, sinó també a la responsabilitat professional dels diferents perfils que intervenen per a que els municipis, edificis, serveis d’ús públic i tecnologies estiguin pensades per a tota la ciutadania, des de les tres dimensions de l’accessibilitat universal alhora: la física, la sensorial i la cognitiva.

La realitat actual vers a l’accessibilitat és que a dia d’avui es segueix veient com en molts casos en serveis o obres de nova creació s’incompleixen impunement normatives d’accessibilitat vigents, que no s’arriben a aplicar mai o recorren a la categoria conceptual d’ajustos raonables per fugir d’una aplicació curosa i rigorosa de l’accessibilitat. Els darrers 20 anys el treball de l’accessibilitat ha anat avançant a un ritme lent i sovint responent només als mínims marcats per les diferents normatives.

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*